Bitumen dakbedekking

In Nederland worden de meeste platte daken voorzien van bitumen dakbedekking. Bitumen is een aardolie product wat ontstaat als een residu nadat de benzine of diesel uit de aardolie gehaald is. Bitumen lijkt qua eigenschappen erg veel op teer, maar het is niet hetzelfde. Teer wordt namelijk verkregen uit hout of steenkool.

Bitumen beschikt over een aantal specifieke eigenschappen waardoor het zeer geschikt is als dakbedekking. Bitumen is ook op langere termijn zeer waterdicht, het materiaal is eenvoudig te verwerken (flexibel) en het hecht zeer goed aan de sbs bitumenondergrond.

Bitumineuze dakbedekking wordt veelal gebruikt voor platte daken en licht hellende daken. Globaal zijn er twee soorten bitumineuze dakbedekkingen te onderscheiden namelijk:

  • APP gemodificeerd bitumen
  • SBS gemodificeerd bitumen

Het belangrijkste verschil tussen beide soorten dakbedekking is dat SBS elastischer is dan APP. Hierdoor is dit materiaal geschikter voor flexibele draken en sterke hechting. APP is daarentegen zeer goed bestand tegen UV-straling en hoge temperaturen.

Uiteraard is het verstandig u vooraf uitvoerig te laten adviseren over welke dakbedekking het meest geschikt is uw situatie.