Dakplaten

dakplatenDakplaten worden vooral gebruikt bij de bouw van serre’s, veranda’s, luifels en andere lichtdoorlatende overkappingen zoals carports. De voordelen van dakplaten zijn de lichtdoorlatendheid, een laag gewicht, snelle montage en voordelig in de aanschaf. Dakplaten zijn veelal gemaakt van kunststof (Polycarbonaat) en krijgen tijdens het productieproces verschillende eigenschappen mee.

Zo is er dakbeplating met een zonwerende coating wat vooral bij een serre een zeer welkome eigenschap is. Deze platen laten het (zon)licht door maar zijn hitte werend. Bij koude dagen hebben ze ook een prima isolerende werking. Ook zijn de dakplaten vaak voorzien van slagvaste eigenschappen zodat bij zware hagelbuien geen schade ontstaat. De platen zijn standaard 16mm dik en breed meestal 98 of 125cm. De lengte varieert van 2000, 2500, 3000, 3500, 5000, 6000 en 7000 mm. Er zijn veel verschillende varianten verkrijgbaar waaronder platen met een dakpanvorm, profielplaten.

Naast kunststof dakplaten zijn er ook platen van aluminium of staal. Deze worden minder vaak toegepast in de huizenbouw aangezien ze niet luchtdoorlatend zijn en minder goed isolerende eigenschappen hebben.