Kunststof dakbedekking

Er zijn verschillende soorten kunststof dakbedekking in de handel verkrijgbaar. De meest gebruikte zijn PVC en EPDM. Deze twee soorten dakbedekking zullen we nader bekijken.

EPDM

EPDM dakbedekkingEPDM is de afkorting van "Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer" en heeft elastische/rubberen eigenschappen. Het is dus een uiterst soepel materiaal waardoor het zeer geschikt is voor vrijwel elk dak. EPDM kan met grote stukken in één keer gelegd worden, tot wel 1000 m² per keer.

De voordelen van EPDM zijn:

  • Blijvend elastisch onder vrijwel alle weersomstandigheden en temperaturen
  • Wordt niet aangetast door ozon of UV straling
  • Ongevoelig voor zuren, logen of zouten.
  • Zeer elastisch
  • Duurzaam
  • Ongevoelig voor micro-organismen

 

Levensduur

EPDM is zoals gezegd zeer duurzaam. Men mag verwachten dat het ongeveer 40 jaar meegaat. Zoals u hierboven heeft wel even is het daarnaast ongevoelig voor externe invloeden zoals UV-straling, micro-organismen, zure regen of zuren.

 

Verwerking

EPDM is een zeer soepel materiaal en kan hierdoor vrijwel elk seizoen gelegd worden. Naden kunnen thermisch gelast worden, waardoor deze 100% waard zijn. Door de soepelheid en bereikbaarheid van het materiaal (EPDM is tot wel 300% uittrekbaar) is het uitermate geschikt voor onregelmatige daken.

 

Dakbedekking gemaakt van PVCPVC dakbedekking

Dakbedekking gemaakt van pvc is net als EPDM erg duurzaam. De levensduur van PVC is minimaal 30 jaar. Het kan gebruikt worden voor veel verschillende soorten taken zoals platte en hellende daken, daktuinen, dakterrassen en parkeerdaken. PVC is bestendig tegen UV-straling en micro-organismen.

Bij het leggen wordt er niet met een brander gewerkt waardoor het een zeer brandveilig een methode is. Denkt hierbij aan het werken met een rieten kap.